Menu Sluiten

TIP: Mieren in huis

 

Mieren zijn buitenshuis nuttige dieren. Maar mierennesten kunnen je terras ontwrichten en binnenshuis kunnen de kriebelbeestjes voor overlast zorgen. Hoe houd je mieren buiten de deur? Dat kan gelukkig op een milieuvriendelijke manier.

Mieren zijn op zoek naar voedsel. Voorkom dus dat jouw huis aantrekkelijk wordt voor de kleine diertjes. Ruim etensresten direct op en bewaar voedsel goed afgesloten. Maak je huis ook aan de buitenkant ‘mierproof’, zodat ze niet binnen kunnen komen, of breng de mieren dan op een dwaalspoor.

Mieren in huis voorkomen

Bedenk voor je gaat bestrijden dat mieren in de tuin allerlei nuttige functies vervullen: ze eten bijvoorbeeld schadelijke insecten. Je kunt makkelijk zorgen dat ze jouw huis niet opzoeken. Zorg ervoor dat jouw huis geen voedselbron is voor mieren. De kleine beestjes zijn dol op zoetigheid. Een paar koekkruimels of druppels limonade zijn voor mieren al een feestmaal. Laat afwas niet staan, veeg kleverige jampotjes af en ruim etensresten direct op. Ook is het verstandig om etenswaren goed afgesloten te bewaren.

Maak kieren dicht

Mieren hebben maar een klein gaatje nodig om binnen te komen. Maak je huis ‘mierproof’ door kieren en naden goed dicht te kitten. Ventilatiegaten in de gevel zijn ook handige toegangspoorten voor mieren. Met fijnmazig insectengaas sluit je dit soort openingen af voor alle kleine insecten en laat je de ventilatie intact.

Is bestrijding wel nodig?

Vaak is het niet nodig om mierennesten in de tuin te bestrijden als ze geen overlast in je huis of op je terras veroorzaken. Mieren vervullen in de tuin een nuttige rol: ze ruimen afval en schadelijke insecten op. Mierennest op je stoepje? Af en toe vegen houdt de stoep schoon. In de nazomer gaat de overlast vanzelf weer over, en het jaar erop nestelen ze ergens anders.

Afweermiddelen inzetten

Je kunt zorgen dat mieren je huis niet meer in komen door hun geursporen te verwijderen. Als een mier voedsel ontdekt, maakt hij namelijk een spoor met geurstof. Andere mieren volgen dit spoor en zo krijg je de hele kolonie in huis.

Breng mieren op een dwaalspoor

Door hun spoor te onderbreken, breng je mieren op een dwaalspoor. De oriëntatie van de mieren kan in huis al worden verstoord door goed met zeep schoon te maken en het lokspoor daarmee te verwijderen. Of leg een sterk ruikend kruid op het mierenpaadje zoals pepermuntblaadjes. De mieren verdwalen dan of gaan op een andere plaats op zoek naar voedsel. Ook eenvoudige komkommerschijfjes leiden de mieren af van hun vaste routes. In de tuin raken mieren in de war van Afrikaantjes, goudsbloemen, lavendel, bieslook, majoraan, salie, munt, lavendel of basilicum op hun looproutes.

Natuurlijke afweermiddelen tegen mieren

Hoe?Wat?
Blaadjes uitstrooienVerkruimelde pepermuntblaadjes of zakjes muntthee, vers tomatenblad
Planten neerzettenAfrikaantjes, goudsbloemen, lavendel, bieslook, majoraan, salie, munt, lavendel, basilicum.
Huismiddelen uitstrooienUienpoeder, komkommerschillen of -schijfjes, koffiedik, knoflookpoeder, kalk

Ik heb het potje met stroop …

Je kunt mieren in de val lokken met een potje stroop. Maak een klein gaatje in het deksel waar ze wel in, maar niet uit kunnen.

Nesten verwijderen: bloempot

Mierennesten in de tuin kunnen worden bestreden met omgekeerde bloempotten. Je vult die met aarde uit de tuin en zet ze omgekeerd op het mierennest. Na een dag of tien (afhankelijk van het weer) hebben de mieren nesten in die potten gemaakt. Hun eitjes zitten dan dus in de potten. Je kunt dan de gehele pot verwijderen en de inhoud uitstrooien in een kippenhok, of de biobak.

Stromend water

Mieren verlaten volgens de Consumentenbond vanzelf hun nest als je het een aantal keer met koud water laat overstromen. Werkt dit niet afdoende? Je kunt mierennesten ook bestrijden door er kokend water overheen te gieten. Dit moet je enkele keren herhalen.

Lokdozen: verschillende stoffen

In mierenlokdozen zit gif. Koop alleen middelen met een toelating van het Ctgb. Vaak zit er een suikerhoudende lokstof in, die ook aantrekkelijk voor bijen en andere insecten kan zijn. Het is daarom belangrijk altijd de gebruiksaanwijzing goed te volgen. Maak de opening niet groter en zet ze niet in de regen, om uitspoeling van gif te voorkomen.

Spuitbus: let op met jonge kinderen

In spuitbussen tegen kruipend ongedierte in huis zit pyrethrine. Pyrethrine is een natuurlijk insectengif uit chrysanten. Het verlamt mieren als ze er mee in contact komen. Bij bestrijding van mieren dienen de loopwegen en de nestingangen grondig te worden besproeid. Een waarschuwing is wel op zijn plaats: het middel mag uitsluitend gebruikt worden op plaatsen waar jonge kinderen niet in direct contact kunnen komen met het behandelde oppervlak.

Huismiddeltjes

Op internet wordt soms aangeraden om kaneel, kruidnagel en cayennepeper als huismiddeltjes tegen mieren te gebruiken. Dit is niet aan te raden. Deze middelen hebben een sterk schimmeldodende werking. Als ze in de bodem komen, kunnen ze daar nuttige bodemschimmels doden.

Bron: MilieuCentraal